Uitgelichte projecten van 2022
In 2022 is aan een groot aantal mooie projecten gewerkt. We lichten hieronder enkele projecten uit. Op onze website kunt u van veel projecten een beschrijving vinden.
Zoutindringing bij Nederlandse en Belgische kanalen
Zeeschepen worden door de jaren heen steeds groter. Om het vestigingsklimaat in havens aantrekkelijk te houden, moeten daarom ook schutsluizen worden aangepast. Bij Amsterdam is inmiddels de Zeesluis IJmuiden gerealiseerd en bij Terneuzen wordt op korte termijn de Nieuwe Sluis Terneuzen in gebruik genomen. Door de aanleg van deze enorme sluizen komt er meer zout water binnen op het Noordzeekanaal en het Kanaal Gent-Terneuzen. In droge zomers is de afvoer door deze kanalen laag, waardoor het zout tot op grote afstand vanaf de sluizen het kanaal op kan dringen. Daar kan het zout schade veroorzaken aan landbouw, natuur, industrie en drinkwatervoorziening. HKV doet voor beide kanalen onderzoek naar zoutindringing.
Productieberekeningen voor het Beoordelings- en Ontwerp Instrumentarium
Voor de tweede Landelijke Beoordelingsronde (LBO-2) leidt HKV samen met Arcadis en Witteveen+Bos hydraulische belastingen af voor het Beoordelings- en Ontwerp Instrumentarium. De productieberekeningen worden uitgevoerd voor de Rijntakken, de Maas- en Maasvallei, de Meren (Grevelingen, Markermeer en Veluwe-Randmeren) en de Rijn-Maasmonding (inclusief Hollandsche IJssel).
Programma Integraal riviermanagement
In het Nederlandse rivierengebied zijn er verschillende opgaven, waaronder waterveiligheid, bevaarbaarheid, zoetwaterbeschikbaarheid, waterkwaliteit, natuur en de zorg voor een leefomgeving die aantrekkelijk is om in te wonen, werken en recreëren. Deze opgaven kunnen niet los van elkaar worden gezien en bovendien is er geen ruimte om alles te realiseren. Duidelijk is dat een sectorale aanpak hierdoor niet langer werkt. Alleen door de rivier weer als één systeem te zien, opgaven samen te brengen en in samenhang te beoordelen en te realiseren vanuit één gezamenlijke visie kunnen we de Maas en Rijn vitaal en aantrekkelijk houden. Binnen Integraal Riviermanagement (IRM) werken regionale overheden en het Rijk daarom samen aan één gezamenlijke visie voor een veilig, bevaarbaar, vitaal en aantrekkelijk Maas- en Rijngebied. HKV werkt in dit programma aan drie verschillende projecten.
Slim Watermanagement
Slim Watermanagement (SWM) heeft tot doel om watertekort en wateroverlast te verminderen door de beschikbare capaciteit van het Nederlandse watersysteem beter en duurzamer te benutten. Het is een optimalisatie van het operationele waterbeheer waar over de grenzen van beheergebieden heen wordt gekeken. HKV draagt bij door diverse faalkansanalyses voor het watersysteem Noordzeekanaal/Amsterdam-Rijnkanaal (NZK/ARK) uit te voeren.
Quick scan droogte IJsselvallei
Na de droge zomers van 2018, 2019, 2020 en 2022 staat de droogteproblematiek in de IJsselvallei en het achterland vol op het netvlies. Deze opeenvolging van droge zomers past in de verwachting dat als gevolg van klimaatverandering en sociaal-economische ontwikkelingen de zoetwaterbeschikbaarheid verder onder druk komt te staan. De samenhang tussen hoog- en laagwater én de verbindingen tussen de grote rivieren en het regionaal watersysteem zijn belangrijk om de uitdagingen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Daarom is het onderzoek Quick scan droogte IJsselvallei als IRM-pilot aangemerkt. HKV heeft dit onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Berendrecht Consultancy en Aequator Groen & Ruimte.
Plastic en sedimentatie problematiek bij de Polgolla dam (Sri Lanka)
In juli 2022 heeft HKV in samenwerking met Recources Development Consultants (RDC) een verkenningsmissie uitgevoerd naar het binnenland van Sri Lanka. Tijdens deze missie is de plastic- en sedimentatieproblematiek rondom de Polgolla dam en Mahaweli rivier in kaart gebracht en enkele mitigerende maatregelen voorgesteld. De maatregelen bevatten alternatieve regels voor het bedienen van de dam en mogelijkheden voor het beperken en effectiever afvangen van zwerfafval in de rivier. De verdere projectbeschrijving is in het Engels.
Amsterdamse grachten als warmtepomp
Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO) kan een goed alternatief zijn om op een duurzame manier gebouwen en woningen te verwarmen. Amsterdam wil in 2040 volledig aardgasvrij zijn en Waternet onderzoekt daarom de potentie van warmte-onttrekking uit de Amsterdamse grachten. Op basis van vuistregels kan een eerste schatting worden gemaakt van deze potentie, maar door de grote connectiviteit en variaties in stroomrichting en verzilting, vooral tijdens de zomermaanden, zijn nauwkeurigere berekeningen nodig.
Verzekering tegen extreme overstromingen in Accra, Ghana
De stad Accra wordt regelmatig getroffen door overstromingen door zware regen. De overheid van Ghana neemt op dit moment maatregelen om overstromingsrisico’s te beperken binnen het Greater Accra Resilient and Integrated Development (GARID) project. Er zal echter altijd een risico op overstromingen blijven bestaan. Bovendien is het nemen van maatregelen tegen meer extreme situaties vaak een te grote investering.
Erosiebestendigheid van dijkovergangen
Waterschap Zuiderzeeland heeft in 2022 het initiatief genomen om de erosiebestendigheid van overgangen bij overslag in dijkbekledingen te onderzoeken. Daarvoor is HWBP innovatiesubsidie aangevraagd en toegekend, op basis van een voorstel dat het waterschap samen met HKV en Royal HaskoningDHV heeft opgesteld. Het doel is om te onderzoeken hoe overgangen van de grasbekleding naar een harde bekleding op het binnentalud erosiebestendig kunnen ontwerpen en aanleggen. Omdat de sterkte van de overgang doorwerkt in de benodigde kruinhoogte van een dijk, is het mogelijk om met verstevigde overgangen de kruinhoogte te verlagen.